Cranach
Start ] Upp en nivå ] Altartavla ] Closterman ] [ Cranach ] Oudry ] I.S ] van Haarlem ]

 

Lucas Cranach d.ä
1472-1553
(tysk)


Syndafallet 1530-tal. Olja på pannå.
(Vill du se bilden i ett större format så klickar du på bilden)

Här ser du Adam och Eva i Paradiset. Eva håller kärleksfullt armen om Adam medan han för ett äpple till sin mun för att ta en första smakbit. De står under kunskapens träd. Äpplena i trädet ser så goda ut och fastän Gud har förbjudit dem att äta av frukten så har Eva inte kunnat motstå dem. Ormen ovanför hennes huvud har försäkrat henne att det inte är någon fara att äta dem och nu har hon bjudit Adam ett läckert äpple. Förutom ormen så finns det också många andra djur i Paradiset. Vid sidan om Adam och Eva finns ett hjortpar och ett lejonpar. Längst ner i målningens ena hörn finns också två hönsfåglar som nyligen kläckt ägg. När Gud får veta att Adam och Eva har ätit av den förbjudna frukten så kastar han ut dem ur Paradiset och straffar dem för att de har varit olydiga. Det är deras olydnad och ohörsamhet mot Gud som kallas för ”syndafallet”. 
Lucas Cranach har inte velat måla den dramatiska utdrivningen ur Paradiset som så många andra konstnärer hade målat före honom. För honom var det viktigast att visa kärleken mellan man och kvinna. För Gud hade också sagt till Adam och Eva att vara fruktsamma, att föda barn och uppfylla jorden med sin avkomma. Därför är Cranachs målning en lovsång till kärleken och tvåsamheten. 

Lucas Cranach bodde i Tyskland. Han anställdes som hovmålare hos fursten Fredrik den vise i Sachsen. I början av 1500-talet var det på modet att måla realistiskt och att måla perspektiv som gav djup i bilden. Cranach var skicklig på att måla människor och djur och kanske har han målat efter levande modell till denna målning. Adam och Eva har till och med fått en navel trots att de inte var födda på vanligt vis utan skapade av Gud. Djurens glänsande pälsar och blommorna visar att han har studerat naturen och målat efter den. Perspektiv saknas i Cranachs målning. Bakgrunden är en platt kuliss.

(Pannå = en hård yta av trä el. på senare tid, masonit. Oljemålningar kan också vara målade på duk.)

 

Sidan uppdaterad 2002-03-06