Köningsmarckska
Start ] Båtyxegraven ] Högtider & Folktro ] Frågelådan ] Konstsamlingen ] [ Köningsmarckska ] Stångebro 1598 ]

 

Tapeterna Elevtext om.. Aurora Amalia Carl Johan Filip


Maria Aurora
von Köningsmarck

Amalia Wilhelmina
von Köningsmarck

Filip Christofer
von Köningsmarck

Carl Johan
von Köningsmarck

De broderade s.k. Königsmarckska tapeterna
på Östergötlands länsmuseum är sex stycken till antalet.De lär enligt familjetraditionen vara tillkomna mellan åren 1689-1694. Tapeterna broderades en gång i tiden, enligt familjetraditionen, för att hänga i matsalen på den Lewenhauptska släktgården Vinäs i Norra Tjust. Att ha hängande tapeter utmed väggarna på detta vis var modernt hos flera av de förnäma familjerna i vårt land vid den här tiden. Dessa tapeter kunde som i vårt fall vara broderade men de kunde även vara t.ex. vävda (s.k. gobelänger) eller av läder.
Systrarna Amalia och Aurora von Königsmarck broderade tapeterna med hjälp av vänner och tjänare. Tapeterna är utförda i första hand med petit-points och korsstyngsbroderi. De är broderade på gles tuskaftad linneväv. Den sammanlagda ytan för de sex tapeterna är 34 m2. Beräknar man 10 timmar för en dm2 skulle det gå åt 34.000 arbetstimmar att brodera samtliga tapeter.

Vad beträffar innehållet följer de för tiden populära traditionen inom tapetväveriet att i hela serier avbilda antika, historiska, religiösa eller allegoriska motiv.