Mickelsmäss
Start ] Upp en nivå ] Midsommar ] [ Mickelsmäss ] Advent ] Lucia ] Jul ] Nyår ] Spöken ] Bidrag ]

 

Mikelsmässa eller Mikaelidagen

Den 29 september eller den 24 oktober? 

Den 29 september då Mikael har namnsdag var en dag i det gamla bondesamhället som många längtade efter. Det var då som årets enda riktigt lediga vecka började.
Då hade tjänstefolket, enligt lag, rätt till att säga upp kontrakt och flytta eller bara vara lediga. Nu fick man tid att träffa släkt och vänner, besöka marknader och roa sig på allehanda sätt. Vid Mikelsmässledigheten var det inte ovanligt att många ställde till med bröllop.

1819 bestämde man att flyttningsdagen skulle flyttas fram till den 24 oktober istället .Så småningom kom även den lediga veckan och alla festligheter som hört hemma under att hamna i slutet av oktober istället för som tidigare i september. Det var inte bara den lediga veckan och rätten till att säga upp sig som flyttades fram utan många människor kom med tiden att kalla det nya datumet 24 oktober för Mikelsmäss.

Mickelsmäss räknades i det gamla bondesamhället till en av de största helgerna på året. Nu stod vintern för dörren och man fick lov att tända ljus inomhus. Eftersom man var ledig så passade man på att både festa och äta gott. Vid den här tiden tog man i vårt land hem djuren och till och med i norra Sverige borde man ha hunnit med att avsluta skörden. Om man nu inte hade hunnit med att ta in sin boskap till Mikaeli var risken stor att den blev förgiftad av gräset som de betade. Man sa även att hästarna kunde bli synska om de var ute under Mikaelinatten.

Mikaelinatten var som mång av de andra stora helgernas nätter fylld av magi. När man hämtade hem djuren så var man tvungen att vara alldeles tyst detta gällde även dem som man mötte och det var viktigt att till och med djurens bjällror var tysta. Klarade man detta så kunde man vara säker på att man hade skyddat djuren mot trolldom under vintern. När nu djuren skulle stå inomhus under en längre tid var det bra om bonden, som en extra åtgärd mot trolldom, såg till att det fanns saker av järn (hästskor t.ex.) uppsatta lite varstans i ladugården som skydd emot trolldom. Järnet gör den trollkunnige maktlös.
Vid den här tiden var det också bra att ta vädermärken. Var ekollonen tomma och våta sa folk att et skulle bli en mild vinter.

Källa :Ebbe Schön : Folktrons År

 

Till läsaren:

Vad vet du om Mikelsmäss?

Hur firar vi denna dag i vår egen tid?

wpe4.jpg (7678 bytes)

 

 

 

wpe5.jpg (4812 bytes)