Midsommar
Start ] Upp en nivå ] [ Midsommar ] Mickelsmäss ] Advent ] Lucia ] Jul ] Nyår ] Spöken ] Bidrag ]

 

Midsommar

Midsommar är för många av oss sommarens höjdpunkt och midsommarnatten är i folktro en natt fylld av magi och kraft.
Daggen som faller den natten ,källornas vatten, blommorna i naturen och trädens grönskande grenar allt är fyllt av kraft och hemlig magi.

Midsommarnattens dagg kan till exempel bota sjukdom. Blandar man dagg i degen, har man alla möjligheter att lyckas med brödbaket.

Pionerna, som i södra Sverige brukar stå i blom vid den här tiden, ska man akta sig för enligt folktro menade man att det fanns kräfta (cancer) i blomman. Det var viktigt att man inte luktade på den. För att den okunnige skulle hindras från att begå ett sådant fruktansvärt misstag kunde man täcka över blomman med strutar av papper.

Över hela vårt land är seden att till midsommar pryda hus och gård med blommor och grönt ,både gammal och välkänd. Unga björkar sattes ut som inramning vid förstubron/porten till huset. Inomhus smyckades med blommor iform av både buketter och blomsterkransar.

Ville man ta reda på vem som skulle komma att bli ens tillkommande så var midsommar en lämplig tid för det.
En trevlig sed att få veta det och som många fortfarande prövar men kanhända inte tar på fullt samma allvar som man gjorde förr. Det är att plocka och lägga blommor under huvudkudden på midsommarnatten. Om blommorna är av rätt sort och antal och plockade vid rätt tidpunkt, så kan enligt gammalfolktro ens tillkommande dyka upp i drömmen.

I t.ex. Östergötland Kimstad socken plockade man 9 vilda blommor, blåklint, prästkrage, tjärblomster, käringtand, blåklocka, smörblomma, förgätmigej och Jungfru Marie sänghalm (gulmåra).

Källor: Ebbe Schön Folktrons År.
Albert Eskeröd Årets Fester.
Till dig som läser!

Hur firar du midsommar?
Vilka av traditionerna känner du igen?
Tror du på någon av dem ?

Du är välkommen att skriva och berätta. Skriv till Barbro Johansson på Östergötlands Länsmuseum.

seaviewsmall.jpg (38250 bytes)

 

"Själv plockade jag 7 blommor vid midsommar och lade under min huvudkudde jag bestämde dessutom själv vilka sorter.
Nu förstår jag bättre varför jag aldrig drömde om min tillkommande, jag
gjorde förmodligen fel
."

(Barbro Johansson, Länsmuseet)