Min midsommar
Start ] Upp en nivå ]

 

Min Midsommar

matildasommar.jpg (43363 bytes)
"Jag som liten midsommartjej"

Jag brukar fira min Midsommar på mitt sommarland i Småland. Huset vi bor i är ett gammalt hus från början på 1800-talet. Vi delar huset med två andra familjer. Det finns mer plats än så, det brukar komma en familj till som vi brukar fira med.
På morgonen börjar vi med att äta frukost och sedan börjar vi göra i ordning allt, t.ex. Midsommarstången. Några går ut och hugger ner lite björkris att pynta stången med, och lite att sätta vid dörrarna. Själva stången har vi sparat sen året innan. Sen går några och plockar blommor till kransar, buketter och till stången. Ungefär då brukar familjen, som brukar komma och fira med oss, komma. När vi har plockat färdigt går vi tillbaka och börjar klä stången med björkris och blommor och sedan gör några kransar. När det är färdigt byter man om till finare kläder. Sen brukar det vara mat. Maten får man gå och ta själv vid ett bord. Det brukar oftast regna så vi brukar äta inne. Sen brukar barnen ha hittat på några små tävlingar, och de brukar vinna jämt. En tradition är en slags skattjakt som går till så här:
Min pappa, alias "Midsommargubben", har tidigare gått ut och lagt ut lappar med ledtrådar som det står vart man ska gå. Sen får barnen gå runt och lista ut vart man ska. Det brukar vara samma väg, så jag vet vart man ska gå. I slutet kommer man fram till huset igen och där har de vuxna lagt ut godis i påsar i ett magasin bredvid vedboden. I påsarna finns även någon liten present. Där ifrån ska man gå till "Björnes magasin", som är ett ställe där drängarna brukade sova förr. I "Björnes magasin" har de vuxna lagt upp chips, popcorn, godis och dricka, så då brukar alla äta lite och prata. På kvällen kan man gå ner till sjön och bada. Så brukar min Midsommar oftast se ut.

Av: Matilda Håkansson Bolve