Oudry
Start ] Upp en nivå ] Altartavla ] Closterman ] Cranach ] [ Oudry ] I.S ] van Haarlem ]

 

Oudry

En död anka hänger på en spik på väggen. Kanske ska den snart anrättas till en läcker måltid. Under ankan står ett bord med en vit duk, en vit porslinsskål med grädde och en ljusstake. Någon har nyss blåst ut ljuset. 

Det som är så fantastiskt med detta konstverk är att konstnären har målat allt i vitt. Målningen är gjord på 1750-talet.Vi vet inte konstnärens namn för det finns ingen signatur. Konstnären har kopierat en målning av fransmannen Jean-Baptiste Oudry. Oudry var den förste konstnär som målade enbart vita föremål mot en vit bakgrund. Oudrys vita målning beundrades mycket. Att få fram alla de olika nyanserna av den vita färgen och att kunna måla fjäderdräktens mjukhet, dukens stärkta veck och silvrets glänsande yta tydde på stort konstnärligt kunnande. 

Från Frankrike kom tavlan till Sverige genom att greve Carl Gustaf Tessin köpte den till sin konstsamling. Andra konstnärer ville gärna lära sig tekniken att måla vita föremål mot vit bakgrund så de målade av Oudrys konstverk och det är en sådan kopia som nu hänger på Östergötlands länsmuseum. 

Kopiera = Efterbilda, måla av något 

Signatur = Konstnärens namnteckning

Nyans = Svag färgskiftning, en fin skillnad i färgen

Sidan uppdaterad: 2002-03-06