Skattelden
Start ] Upp en nivå ] Vargen ] Hornpetter ] [ Skattelden ] Gubben ] Skogsfrun... ]

 

Det var en gång en dräng i trakten som såg en skatteld lysa, och han ville gärna ha tag i skatten. När han så såg elden en gång på kvällen, var han så djärv, att han gick och tände upp en eld en bit därifrån. Då såg han att kring skattelden gick det en liten gubbe och pysslade. Efter ett tag kom gubben fram till drängen och sade:
”- Får jag titta på din eld ett tag, så får du titta på min eld.”
Det var drängen med på, så han gick bort till gubbens eld och tittade på den. Men drängen hade varit så försiktig, att ha hade tagit med sig en bit stål i fickan. För när man är ute och har med trolltyg att göra, så är det bäst att ha med stål, för stål är alla troll rädda för. När så drängen kom fram till skattelden, kastade han stålbiten mitt i elden. Och sen var det bara att springa därifrån, för gubben for efter honom. Drängen sprang så mycket han kunde och han hade nog inte kommit undan om han inte hade sprungit in på en åker, där fåren gick i kors. Där kunde inte gubben följa efter längre, för inget troll kommer över det som går i kors. Drängen var glad, han hade kommit undan en säker död. Det var nog bäst att håla sig undan från skattelden den kvällen, gubben var nog inte så vänlig längre.
Men på den andra dagen vågade drängen gå dit, där skattelden hade brunnit. När han kom fram fick han se att precis där skattelden hade funnits, stod en silverskål, som var både fin och dyrbar. I skålen låg stålbiten som drängen kastat in i elden kvällen innan. Han tog med sig skålen hem, men han var säker på att detta inte var hela skatten.


Risinge, Östergötland