Tapeterna
Start ] Upp en nivå ] [ Tapeterna ] Elevtext om.. ] Aurora ] Amalia ] Carl Johan ] Filip ]

 

Triumftapeten Rikssalen Allegori Maskeradtapeten Ålderdomen Barndomen

Här nedan visas de Köningsmarckska tapeterna.

Släkten som gett tapeterna dess namn är en av flera familjer vars manliga medlemmar som under det 30-åriga kriget kom att ingå i den grupp av utländska officerare/soldater som stred i den svenska hären.
Anfader och framgångsrik general i detta sammanhang var Hans Kristoffer von Königsmarck och han  kom från Tyskland. För sina framgångar i kriget erhöll han en svensk grevetitel och stora jordegendomar. Förutom denne ofta, på den tiden, omtalade krigare, fanns i familjen ytterliggare medlemmar som på grund av sitt sätt att leva, sina äventyr och sin skönhet säkerligen ofta förekom i den tidens "skvaller".
Dessa var de 4 brorsbarnen Aurora, Amalia, Filip Kristofer och Carl Johan von Königsmarck.
Aurora är bl.a. berömd för sin skönhet, intelligens och att hon under en tid var älskarinna till August av Sachsen (August den Starke). Bägge hennes bröder, som förde ett tämligen så äventyrligt liv, ställde troligen till med både oro och bekymmer för inte endast Aurora utan även för hennes syster Amalia som i jämförelse med sina tre syskon tycks ha fört ett ganska så lugnt liv.
Samtliga dessa familjemedlemmar finns att beskåda i samma rum som de broderade tapeterna hänger på länsmuseet. Tapeterna som alla har namn och enligt familjetraditionen handlar om händelser inom släkterna Königsmarck och Lewenhaupt, i vilken systern Amalia gifte in sig.

Namnen på tapeterna är: Maskerad, Triumf, Allegori, Barndomen, Rikssalen samt Ålderdomen.

Klicka på bilden och du får en större bild och historien bakom den.

triumf1.jpg (89710 bytes)
Triumftapeten
silverthronebig.jpg (94795 bytes)
Rikssalen
salomo.jpg (76308 bytes)
Ålderdomen
maria.jpg (70567 bytes)
Barndomen
brotherssisters.jpg (94597 bytes)
Maskeradtapeten
artsbig.jpg (75708 bytes)
Allegori