van Haarlem
Start ] Upp en nivå ] Altartavla ] Closterman ] Cranach ] Oudry ] I.S ] [ van Haarlem ]

 

Cornelius van Haarlem
(1552-1636)

Venus och Amor i landskap
(Tempera på pannå*)

På bilden ser du en kvinna som sträcker fram handen mot ett par duvor som sitter på en gren. På marken ligger en liten ängel med pilbåge och blickar upp på kvinnan. Kvinnan är kärlekens gudinna Venus och ängeln är kärleksguden Amor. Venus och Amor kan man läsa om i de grekiska gudasagorna. Amor använde sin pilbåge till att skjuta pilar på människor. Han sköt inga dödliga pilar utan kärlekspilar. 

På den tiden när Corneliz var konstnär ville man gärna avbilda den nakna kroppen och visa dess skönhet. Men målningarna fick bara visa nakna gudar och gudinnor eller personer från den bibliska historien. Eftersom Cornelis endast hade läst och hört berättas om gudar och bibliska personer så kunde han inte veta hur de såg ut. Ville han måla dem fick han be en kvinna eller man att stå modell för honom så att han kunde måla av dem. Sedan döpte han de avbildade människorna till Venus eller kanske till Adam och Eva.

Ofta var det svårt att få kvinnor att stå modell, de ville inte låta sig avmålas nakna. Då fick konstnären använda sig av en manlig modell även när han skulle måla kvinnor. Titta på Venus - visst ser hon ut som en man? Ser du vilka muskler hon har. Men när Cornelisz skulle måla Venus huvud målade han av en kvinna. 

Pannå = en hård träyta som man kan måla på. Man kan också måla på duk

Tempera = en färg som bl a består av färgpigment och ägg

 

Sidan uppdaterad: 2002-03-06