title.jpg (8271 bytes)
Folktro


Vad trodde människorna på? Vad fanns av övernaturliga ting som påverkade deras dagliga tillvaro på både gott och ont.

Man trodde både på att det fanns häxor, troll av olika slag, jättar, skogsrån, näck, djävul m.fl. och varsel (föraningar), tecken på himlavalvet som t.ex. kometer, allt det som har räknats upp tolkades som tecken på att något skulle komma att hända eller drabba människorna.

witch.jpg (21953 bytes)
Spöslitning och begjutning med iskallt vatten var biskopens medicin
för kvinnor som hade gjort något fel. Häxeri kanske?
(Bild: Göte Göransson)


För det mesta ansåg man att det var olyckor som var i antågande och olyckorna för det mesta var uttryck för Guds vrede. Hade ett land drabbats av krig sas ofta efteråt att denna olycka hade man blivit varslad om tidigare. Man kom ihåg att man från himlavalvet, vid ett särskilt tillfälle, hade hört ljud som om en strid hade utkämpats, man påstod t.o.m. att man hade sett stridande till häst mötas och även hört ljudet från svärd som korsats som i strid.
En som skrivit och berättat om bl.a. sådana här syner är den östgötske 1500-tals prästen Joen Klint. Om troll i norden skriver även exilprästen och linköpingssonen Olaus Magnus .Han berättar bl.a. om troll som lever i gruvorna. Dessa troll skyllde man ofta på när en gruva drabbades av olika slags olyckor som ras, hisslinor som gick av m.m. Han påstod t.o.m. att det hände att man övergav en gruva, trots att gruvan kunde vara rik på malmfyndigheter, för att man tyckte att trollen ställde till med alldeles för många olyckor.


InnehållFakta


Du är besökare nr. sedan 98-01-27.
Denna sida ändrad
07 dec 1999 23:17
Ansvarig: Tomas Håkansson, tomhok@vreta.linkoping.se