title.jpg (8271 bytes)

lekar.jpg (2045 bytes)

Skallra
Skallra liknande den som Sigismund hade som liten. Den här har även en inbygd visselpipa.

Lekar - vad kunde det vara??

Blindbock var en lek som man lekte, olika sorters bollekar tillämpades, att rulla tunnband (av trä eller metall) eller gå på styltor var även något som man roade sig med.

En boll kunde var tillverkad av urinblåsan från den slaktade grisen, som man blåste upp och lät torka. Man kunde även tillverka sin boll av skinn eller tyglappar som då kunde vara konstfullt broderade.

I lite mer förnäma kretsar lekte man kanske med en bilboquet, en kastkula som bestod av en kula fäst vid ett snöre i ett spetsigt handtag med en skål upptill. Kulan var försedd med en fördjupning. Man kastade upp kulan och fångade den antingen i skålen eller med handtagets spetsiga ände i kulans fördjupning. Denna leksak blev en modeleksak vid slutet av 1500-talet.

Bilboquet

Att spela kula är något som barn ägnat sig åt sedan urminnes tider verkar det som. I vårt land rullade barnen ofta själva sina kulor av lera och lät dem soltorka. Det verkar som om krukmakerierna själva tillverkade lerkulor. I Lund har man funnit kulor av bränd lera i kulturlager som daterats till 1100-talet.

Snurran har även den en lång bakgrund precis som skallran även om den sistnämnda inte endast ansågs vara en leksak utan även, i folkmun, hade en skyddande funktion.

Att man försökte att imitera djuren som fanns runt omkring är något som fortfarande är populärt. Visst fanns dom som lekte med sina tall- och grankottedjur??? Kanske fanns det även i 1500-talets leksaksförråd en käpphäst som man använde då man lekte alla de ridderliga lekar som var så populära, som ringränning, riddarturnering m.m.

En förtjusande leksak för flickor som kan ha nått vårt land vid den här tiden, var en docka vars huvud var tillverkat av papier maché. Sådana dockhuvuden är kända från 1500-talets Frankrike.


InnehållFakta


Du är besökare nr. sedan 98-01-27.
Denna sida ändrad
07 dec 1999 23:17
Ansvarig: Tomas Håkansson, tomhok@vreta.linkoping.se