title.jpg (8271 bytes)

Skola


Skola är inte den enda plats där man lär sig något. Det kan också handla om uppfostran. Hur vi ska uppträda och uppföra oss är ju något vi förhoppningsvis ska lära oss hemifrån. Läs här Erasmus av Rotterdams tankar om hur man ska uppfostra en adlig yngling. Förmodligen uppfostrades även ungdomarna i de lägre stånden men det skrev man inte om. En del kan tyckas gammalmodigt men annat är fortfarande aktuellt.

Du kan också få reda på vad Margareta Bielke skrev i sitt brev till sin son Peder som gick i skola i Danmark.

Staden på 1600-talet

Utur näsan skall icke snoren överflödande hänga, att snyta sig i hatten eller kläderna är bondaktigt. Att snyta sig i armbågen eller armen gör endast de som umgås med salta fiskvaror. Att snyta sig i näsduk är väluppfostrat.

Man ska inte fnysa. Man ska inte heller snarka ty det hör de ursinniga till. Men är du trångbröstad och har en kort och svår andning så är det tillåtet.

Att tala genom näsan är löjligt och hör hemma hos trumpetare och elefanter.

Att önska lycka till då någon nyser är bra precis som idag. Prosit...

Att blåsa upp kinderna är tecken på högfärd.

Tändernas renlighet ska man ge noga akt på, men att försöka göra dem vita med hjälp av aska är det bara pigor som håller på med. Man ska inte peta tänderna med sin kniv eller med naglarna utan man ska använda tandpetare. Skölj munnen med vatten på morgonen men gör det inte för ofta för det är bara fånigt.

Att inte kamma håret är bondaktigt. Man ska heller inte klia sig i huvudet när man är ibland folk.

Att böja halsen och samtidigt dra upp axlarna visar på att man är lat och att luta ryggen tillbaka är tecken på högfärd.

Sätt dig aldrig till bords innan du har tvättat dina händer och klippt dina naglar eller rensat dem. Lägg händerna på vardera sida om din tallrik. Att stödja armbågarna på bordet är bara tillåtet för gamla och sjuka.

Att börja en fest med dryck hör enbart fyllehundar till. Ät innan du dricker. Att doppa fingrarna i soppan är bondaktigt och är det något som man önskar ta upp ur soppan så gör det med kniven. Man ska inte slicka av sig om fingrarna utan torka av sig på bordsduken eller servietten.

Att uti samtalet ofta upprepa hans äretitel med vilken man talar är höveligt.

Hämtat ur Erasmus av Rotterdams bok - "En gyldenne Book om unga personers Sedhers Höffweligheet",1500-tal

 

Innehållet ur ett brev ifrån en orolig mamma till sonen som skickats ända till Danmark för att gå i skola. Mamman är fru Margareta Bielke, skrivet den 25/4 1551.

Hon ber att sonen ska öva sig i allehanda språk, både tyska och latinet, mest i latinet.

Hon ber att han ska frukta och älska sin skolmästare och när han blir straffad för att han inte kan sin läxa så ska han inte knorra/protestera.

Han får inte driva med någon fattig eller rik eller vanskapta eller blinda.

Han ska inte ljuga, inte dricka.

Han ska dessutom hålla huvudet rent och kamma håret. Han ska även hålla händerna rena och låta skära sina naglar. Skorna ska vara rena och torra samt svärtas. Lorta inte ner dina kläder med fett och dylikt. Håll öronen rena. Var inte ohövisk när du är ensam för dig själv, varken med dina ögon eller händer.

När du går till skolan så gå ordentligt och bråka inte på gatan som en luffare. Hör inte på om någon förtalar ditt fädernesland eller ditt modersmål. Låt inga främmande seder vända ditt hjärta från Sverige.

Pojken heter Peder och är endast 11år.

Hämtat ur boken "Bilden av barnet" - författare. Anne Banér.


InnehållFakta


Du är besökare nr. sedan 98-01-27.
Denna sida ändrad
07 dec 1999 23:17
Ansvarig: Tomas Håkansson, tomhok@vreta.linkoping.se